www.robusto.se

Gå till innehållet »

Sök på webbplatsen
Välkommen cigarrälskare!

För närvarande är du på:

SKAPANDET AV EN HABANO

Skapandet av en Habano

Det behövs fem sorters blad för att tillverka en Premium Havanna cigarr, de starkaste bladen mognar efter två år.

Alla tobaksblad som används till en Habano kommer från speciellt utvalda odlingar på Kuba. Farmaren kan ha ansvar för mer än en halv miljon tobaksplantor och varje planta behöver besökas mer än 150 gånger under säsongen. När det är dags att skörda plockas tobaksbladen ett och ett för hand. De skördade bladen får hänga och torka i tobakshuset i 25-50 dagar.

TORCIDO -
TOTALMENTE A MANO


1. Förberedning av inlagan (tobaksbladen).


2. Inlagan rullas in i ombladet.


3. Placering av buntar i en form för pressning i minst 30 minuter.


4. Tillskärning av fuktigt täckblad.


5. Täckbladet rullas på med exakt rätt tryck.


6. Tillskärning av spetsen.


7. Spetsen sätts fast med naturligt lim.



 
Under denna tid förändras färgen från grönt till gyllene brunt. Sedan lämnar tobaksbladen farmen och hamnar i sorteringshuset där den första fermenteringen väntar. Bladen ligger i stora högar och genomgår en naturlig mognadsprocess. Tobaken är fuktig och utsätts för press vilket genererar värme. Vid fermenteringen jämnas smak och färg ut och nikotin– och tjärhalten reduceras. Efter den första fermenteringen är det dags för sortering och klassificering. De blad som inte uppfyller de hårda kvalitetskraven ratas.

Bladen sorteras efter vad de skall användas till och efter storlek, färg och struktur. Eftersom täckbladen är så tunna fermenteras de bara en gång och packas sedan i balar där de får mogna i minst sex månader. De blad som skall användas som omblad och täckblad återfuktas så att de blir hanterbara och får fukt inför nästa fermentering. Bladen buntas ihop igen och placeras i stora högar där de genomgår en andra fermentering.

Stiger temperaturen för mycket delar man på högen, låter tobaken svalna lite, flyttar runt buntarna och bygger sedan upp högen igen. När fermenteringen är klar packas tobaken i balar som märks med information om tobaksbladen. De mildare bladen får mogna i minst nio månader medan de med mer styrka får mogna i minst två år.

De flesta Habanos tillverkas för hand men det finns även ett mindre urval av cigarrer som är maskintillverkade. Ingen maskin kan mäta sig med en duktig cigarrullares flinka fingrar.

Med sina händer och enkla redskap rullar en ”Torcedor” mellan 60 och 150 cigarrer om dagen, beroende på cigarrens form och storlek. Det behövs fem sorters tobaksblad för att tillverka en premium Havanna-cigarr.Varje märke har sitt eget ”recept” på tobaksblandningen. Bladen har olika egenskaper beroende på vilken del av plantan de kommer ifrån, storlek, ålder och viktigast av allt – från vilken odlingsregion de kommer.

Tre typer av blad med olika smak och aromegenskaper utgör cigarrens inlaga. De nedre bladen på plantan är milda och har bra brinnegenskaper. De mittersta bladen är medium i smaken och de viktigaste för cigarrens arom. De översta bladen från plantan brinner långsamt och tillför cigarren styrka. Runt inlagan rullas ett omblad som ger cigarren dess form och struktur. Sedan får cigarren sitt täckblad som är mycket tunt och elastiskt och utgör cigarrens vackra yta. När cigarrerna är färdigrullade får de vila tills de gjort sig av med överskottet av fukt.

De blir rökbara efter ungefär en vecka. Sedan tas cigarrerna till färgsorterarna som jobbar i par med att sortera dem i färg. Därefter får cigarren sin gördel. Efter att gördeln satts på måste cigarrerna läggas tillbaka i lådan på exakt det sätt som färgsorteraren tidigare bestämt. Innan lådan försluts inspekteras den en sista gång. Nu har cigarren genomgått den sista kvalitetskontrollen och blivit en ”Habano” - redo att möta världens cigarrnjutare.
 

Varukorgen

Du har inga varor i din varukorg.

Läs mer...
Läs mer...
Läs mer...
.
Läs mer...

NYHETSBREV

Newsletter