www.robusto.se

Gå till innehållet »

Sök på webbplatsen
Välkommen cigarrälskare!

För närvarande är du på:

KÄNDISAR OCH HABANOS

Winston Churchill
WINSTON CHURCHILL
Under sitt långa liv, närde Churchill mod åt England och sig själv med den bästa mat, dryck och cigarren han kunde hitta. Mannen som gav namn år storleken Churchill rökte åtta till tio cigarrer om dagen, främst kubanska varumärken. Inte ens tvånget att bära syrgasmask på höghöjdsflygning kunde förhindra Churchill från att röka cigarrer. Som historien förtäljer, krävde premiärministern en särskild syrgasmask som skulle tillåta honom att röka medan han var luftburen. Naturligtvis uppfyllde de hans önskan. Vid ett annat tillfälle var Churchill värd vid en lunch för kung Ibn Sa'ud av Saudiarabien, som inte tillåter rökning eller alkoholkonsumtion i hans närvaro. Snarare än att underkasta sig kungens önskemål påpekade Churchill att "min föreskrivna livsfilosofi innebär en absolut helig ritual att röka cigarrer och även dricka alkohol före, efter och vid behov under alla måltider och i pauserna mellan dem." Kungen var övertygad.
Favoritmärke: Romeo y Julieta.

Fidel Castro
FIDEL CASTRO
Tills han gav upp sin vana 1985 var mannen som har styrt Kuba med järnhand i 40 år synonymt med cigarrer. Endast en ökande nationell oro över hälsoriskerna med rökning ledde till Castros entydiga beslut att sluta röka cigarrer, även privat, för att föregå med gott exempel inför sitt folk. Bara för att han övergav en passion efter 44 år betyder inte att han slutade tänka på cigarrer. Han drömde ibland att han rökte en cigarr. "Inte ens i mina drömmar tänkte jag att jag gjorde något fel, säger han i en Cigar Aficionado intervju år 1994. "Jag var medveten om att jag inte tillät mig att röka längre, men jag kunde fortfarande njuta av det i sömnen." Många år tidigare, när Castro och rebellerna planerade att störta Batista, den enda gången han inte rökte cigarrer var när han hade slut på dom. För att förekomma dessa ovanliga tillfällen, sparade han den sista cigarren, för att kunna fira en seger eller trösta sig efter ett bakslag.
Favoritmärke: Cohiba Corona Especial.

John F Kennedy
JOHN F KENNEDY
När man är president i USA kan man få i stort sett vad man önskar. Vad den 35:e presidenten ville ha i början av 1962 var ett gäng kubanska cigarrer, 1000 Petit Upmanns för att vara exakt. Han gav sin pressekreterare, Pierre Salinger, mindre än 24 timmar för att fixa detta. Ett kort varsel för en sådan begäran, men JFK hade ett angeläget skäl till detta. Han var på väg att underteckna ett embargo som förbjuder alla kubanska produkter att importeras in i landet, bland annat hans älskade cigarrer. Embargot föddes ur en dispyt USA hade med Kuba och Fidel Castro befarades var ett växande hot mot USA:s säkerhet. Men innan Kennedy agerade behövde Salinger slutföra sitt uppdrag. Pressekreteraren gjorde honom inte besviken, då han lyckats skrapa ihop 1200 cigarrer. Kennedy undertecknade sedan embargot och amerikanarna hade därefter inte möjlighet att njuta av den kubanska tobaken.
Favoritmärke: Petit Upmann.

Milton Berle
MILTON BERLE
De flesta män skulle vara glada om deras fruar dyrkade röken från deras cigarrer. Berle måste ha varit extatisk, eftersom alla tre av hans fruar stött hans passion för Habanos. Även Marilyn Monroe, med vilken han hade en kort fling med innan hon blev en stjärna, dyrkade doften av hans cigarrer, och "Uncle Miltie", som regelbundet försökte övertala sina cigarettrökande vänner att istället röka cigarr, köpte en gång en låda med små cigarrer åt sitt blonda bombnedslag i hopp om att förmå henne att byta. När Berles andra hustru Ruth, under deras bröllopsresa i Paris, shoppade väskor en kväll, provade hon större och större storlekar tills hon hittat en som skulle passa fyra av Milties kolossala kubaner. Innan de flög vidare till Rom, packade Berle ner omkring 500 Habanos i väskan, men tulltjänstemän informerade honom om att man endast fick införa 100 cigarrer. Handfallen, tog Ruth fram en cigarr från sin väska och frågade Berle efter eld. "Hon kvävdes nästan till döds", mindes Berle, "men det gjorde det möjligt att föra in ytterligare hundra cigarrer".
Favoritmärke: H. Upmann.

Che Guevara
CHE GUEVARA
Trots att han var astmatiker, tog den argentinafödde Che cigarrrökning till sig som ett av hans första kubanska vanor. Samtidigt som han var Fidel Castros högra hand under den kubanska revolutionen, tillät han sig själv två passioner, böcker och cigarrer. Men bra tobak var svårt att finna bland bergen på Kuba, så alla cigarrer de fick tag i var mycket uppskattade. Efter att ha tagit sin beskärda del, använde Guevara cigarrer som incitament för hans soldater eftersom, som han skrev, "i stunder av vila är cigarren ett bra sällskap för den ensamma soldaten."


Groucho Marx
GROUCHO MARX
Cigarren gav ibland komiker trubbel. Hans tredje hustru, Eden, motsatte sig hans "stinkande gamla cigarr" och beordrade honom att släcka den eller skaffa en ny fru. Vid ett tidigare tillfälle, införskaffade Marx en 10-cents Habano efter att ha sett en annons som lovade "trettio strålande minuter i Havanna". När cigarren endast varade i 20 minuter, krävde Groucho pengarna tillbaka av cigarrhandlaren. Varje efterföljande cigarrinköp ledde till samma öde och inte förrän efter det femte inköpet slängde säljaren ut Groucho genom dörren.


Michael Jordan
MICHAEL JORDAN
När NBA-legenden gjorde sina dribblingar på planen var det få som kunde stoppa honom. Utanför planen var det likadant. I detta fall: Jordan rökte, låt oss säga, en kubansk Montecristo Nr. 2 på Bulls buss. Skulle någon av hans ickerökande lagkamrater någonsin be den femfaldigt ligavinnaren att släcka sin cigarr? Som den tidigare lagkamraten John Salley en gång uttryckte det: "Vi var bara apostlar. Jesus rökte. Så är det bara. Vad ska man säga?".
Whoopi Goldberg
WHOOPI GOLDBERG
Om det är någon som är svår att beskriva, så det är Goldberg. Hon har varit nominerad till en Oscar för sin prestation i The Color Purple och utsågs till bästa biroll i Ghost. Hennes urflippade stand-up shower är kända, men hon har också varit värd för en talkshow där hon tagit upp allvarliga ämnen. Hon är precis lika svår att klassificera när det gäller cigarrer. Även om hon föredrar små cigarrer, så har hon varit känd för att tända en stor Cohiba då och då.
Jack Nicholson
JACK NICHOLSON
Den trefaldige Oscarsvinnaren hade under en lång tid varit cigarettrökare tills han började med golf i början av 1990-talet. Han märkte att han rökt ett halvt paket under en runda för att lugna sina nerver, så han beslutade att gå över till cigarrer från och med det femte hålet. Bytet bidrog till att han kunde koppla av mycket bättre, och så småningom sänkte Nicholson sitt handikapp till 12. Denna aktör blev första gången betagen av kubanska cigarrer 1973, när han spelade in The Last Detail, där han insisterade på att sergeanten han spelade skulle vara en cigarrrökare. Filmen spelades in i Kanada, vilket gav honom enkel tillgång till Habanos. När han återupptog cigarrrökningen på 90-talet var en av Nicholsons favorithak Forum i Los Angeles, där han såg de flesta av Lakers hemmamatcher. Ett tag hade han möjlighet att röka direkt på läktarplats, men vart eftersom Kaliforniens antismoking-lagar blev tuffare, blev han degraderad till en läktarhall och slutligen utanför byggnaden. "Men jag komma runt det där, säger han 1995. "Jag smyger in på herrtoan i halvtid, precis som när jag gick i high school, och drog mina bloss där".
Favoritmärke: Montecristo.

Michael Douglas
MICHAEL DOUGLAS
Denna Oscarsbelönta skådespelare/producenten har en förkärlek att spela kvasihjältar. Douglas har fått en Oscar för bästa film som producent av 1975 års film Gökboet och vann en Oscar för bästa skådespelare för sin tolkning av en företagshöjdare i filmen Wall Street. Han spelade även i Romancing the Stone, Rosornas krig och mångas favoritfilm om riskerna med otrohet, Fatal Attraction. Han avnjuter alltid en Montecristo Nr. 2 på golfbanan.
Tom Cruise
TOM CRUISE
Stjärnan i Top Gun, Mission: Impossible och Eyes Wide Shut har varit en cigarrälskare under större delen av 1990-talet. En scen ur hans 1996 års succé, Jerry Maguire, spelades in på Grand Havana Room i Los Angeles. Under mitten av decenniet hade Cruise en stående order av kubanska Cohibas med tobakshandlare i London och Genève. Han och dåvarande hustrun, skådespelerskan Nicole Kidman, försåg en gång deras vän, Demi Moore, med en resehumidor på hennes födelsedag.John Travolta
JOHN TRAVOLTA
Denna aktör som från början dök upp som Vinnie Barberino i amerikansk television i "Welcome Back, Kotter" och därefter blev världsstjärna som discodansande Tony Manero i Saturday Night Fever har en långvarig kärlek för cigarrer. Några av hans bästa minnen av sin far är när han rökte White Owls under Johns barndom i New Jersey. Travoltas favoritcigarrer är främst: Davidoff, Dunhill och Montecristo.
Demi Moore
DEMI MOORE
Moore föredrar framför allt små cigarrer, såsom Montecristo Joyita, men har även setts med en Cohiba Nr. 2 eller en Montecristo Nr. 2.


Danny deVito
DANNY DEVITO
Efter att ha blivit introducerad cigarrer av Arnold Schwarzenegger, har skådespelaren/regissören/producenten under åren gått från kubanska Cohibas till Partagas Serie D Nr. 4, Diplomaticos och Bolivar. Hans favoritcigarr-upplevelse inträffade på en flygning från Europa efter inspelningen av Rosornas krig i slutet av 1980-talet, när han frågade alla passagerare om de skulle ha något emot att han rökte sin cigarr. Han fick sitt tillstånd. "Det var", minns han, "den mest njutbara transatlantiska flygningen jag någonsin gjort."


David Letterman
DAVID LETTERMAN
Late-night värden Letterman skulle ofta smygröka en dubbel corona under reklamavbrotten. När kameran fångade honom i sin akt, med röken stigandes från Lettermans ansikte skulle han uttrycka ett "Vem, jag?" uttryck. Många gäster kom ofta med "kubanska" gåvor, men få har gjort ett större intryck än Madonna, som i en intervju från 1994 använt en cigarr och ett färgstarkt språk på ett sätt som inte behöver en Freudiansk förklaring.
Paul Anka
PAUL ANKA
1950-talets tonårsidol och kompositör av "My Way" gillar hans cigarrer på ett sätt, och det är det kubanska. Cohibas är hans favorit.


Arthur Rubinstein
ARTHUR RUBINSTEIN
Denna legendariske pianisten älskade kubanska cigarrer, särskilt Montecristo Nr. 2 och 3, så mycket att han ägde en egen tobaksodling i Kuba, innan Castros tid.

Luciano Pavarotti

LUCIANO PAVAROTTI
Denna "Större än livet"-tenor puffade ibland en Habanos, men föredrog förvånansvärt små cigarrer, Schweiziska Villigers.
 

Varukorgen

Du har inga varor i din varukorg.

Läs mer...
Läs mer...
.
Läs mer...

NYHETSBREV

Newsletter